OYUN USTASI (THE MORTALİTY DOCTRİNE, #1) - JAMES DASHNER || YORUM

4/05/2016 , BY Mosepati -




Kitap:Oyun Ustası
Orijinal Adı: The Eye of Mind
Yazar: James Dashner
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Çeviri: Selim Yeniçeri
Yayın Tarihi: 2016
Sayfa Sayısı: 302

Tür: Young Adult


SanalAğ'a hoş geldiniz.En çılgın hayallerinizin… Ve en korkunç kâbuslarınızın ötesinde bir dünya. Kim kurallara göre oynamak ister ki? Gerçek dünyadan kaçarak geleceğin sanal dünyasına sığınan Michael, SanalAğ'da arkadaşları Bryson ve Sarah'yla oyunlar oynayıp Derin'e gireceği günü beklemektedir. Ve yakın zamanda şahit olduğu bir olay sonrasında arkadaşlarının desteğine her zamankinden çok ihtiyaç duymaktadır.

SanalAğ Güvenliği genç oyuncunun kapısını çaldığında, oyuncular arasında dehşet saçan terörist Kaine'i bulmak için onun korsanlık yeteneklerini kullanmak istedikleri ortaya çıkar. Bu uğurda arkadaşlarıyla Yol'a adım atan Michael, fiziksel ve zihinsel mücadeleler sonucunda çok fazla kayıp, acı ve yorgunluk yaşayacaktır. Üstelik attığı her adımda, kafasını kurcalayan soru daha da belirginleşecektir: Bu evrende kim gerçek insan, kim sadece bir koddan ibarettir?

Oyun Başlasın.

(Tanıtım Bülteni)













Gelecekte insanların üzerlerine çip yerleştirildiği ve her duyguyu uyku halinde olduğu tabutunda gerçekmiş gibi hissedebildiği, simülasyon yardımıyla oyun oynadığı SanalAğ denilen bir ortam. Bu ortamda aslında gerçek dünyada yapabildiğiniz, sahip olduğunuz her şey olabilir. Yiyip, içebilir, fiziksel değişiminizi yapabilir, çalışabilir, eğlenebilirsiniz vs. Para ya da kod bilgilerinizle bunları gerçekleştirebilirsiniz. Oyun esnasında oyuncular ölseler bile tabutlarında uyanıp tekrar oyunlarına geri dönebilirler. Ama eğer kodu kırıp özünü çıkarabiliyorsa işi bitmiş demektir.

Michael ve oyun arkadaşları oyun konusunda, kodlar konusunda çok başarılılar. Michael'in Tanya adında bir oyun arkadaşı, Kaine diye biri tarafından bedeninin çalınıp öldürmek istediğini düşünür, buna izin vermek istemez ve özünü çıkarıp kendini öldürür. Şahit olduğu bu olaydan sonra ve yeteneği sayesinde SAG'dan bir yetkili, Kaine'in ölümlülük ilkesiyle dünyayı yok etmek istediğini söyleyip bu tehlikeli bir oyuncunun peşine düşmelerini istiyor.

Bu şekilde özetleyebilirim. Kitap giriş kısmında biraz çabuk başlamış ve yukarıda anlattığım kısımdan itibaren de çok olayların olduğu, yerinizde duramadığınız sahneler yok. Durağan ama yine de kendini okutmayı başaran bir kitap. Bunun nedeni SanalAğ içerisinde Kaine'in bulunmasına odaklanmış yazar. -ki bulunmasıyla bitmiyor- Ben kitabın birkaç yerinde mantık ve kurgu hataları fark ettim ama zaten kafa dağıtmak için okuyacağım bana rahatsızlık vermez de diyebilirsiniz. Giriş kitabı olduğu için ben ufak tefek noktaları görmezden geldim. Ayrıca kitabın sonu bayağı enteresan bitti. Kısacası ikinci kitaptan umutluyum, kesinlikle değişik olaylarla karşılaşacağız.

Labirent serisinden sonra büyük bir beklentiyle başlıyorsanız eğer Ölümcül Kaçış'ın GP; 4, Oyun Ustası ise; 3,85. Puanlar birbirine yakın görünse de açılış kitabı olarak Labirent, soluksuz okunan kurgusuyla okuyucuyu kendisine ilk kitaptan hapsetmeyi becerebilmiş bir ilk kitap. Oyun Ustasında durumlar daha ağır ilerleyip sonunda vuruş gerçekleştirip heyecan beklentisini sonraki kitaplara saklıyor.

Puan:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder