MUCİZE- R.J. PALACIO || YORUM

1/17/2016 , BY Mosepati -

 

Kitap: Mucize
Orijinal Adı: Wonder
Yazar: R.J. Palacio
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Çeviri: Berna Sirman
Yayın Tarihi: Kasım 2015
Sayfa Sayısı: 334
Tür: Young Adult, Fiction

Kaderinde Sıradışı Olmak Varsa Sıradan Kalamazsın…
Merhaba, adım August. Size nasıl göründüğümü anlatmayacağım.
Aklınıza ne geliyorsa muhtemelen ondan daha kötü görünüyorumdur.
August (Auggie) Pullman yüzünde fiziksel bir bozuklukla doğduğu için, normal bir okula gidemiyordu… şimdiye kadar. Yakında Beecher Ortaokulu’nda beşinci sınıfa başlayacak ve ömrünüzde bir kere bile “yeni çocuk” olduysanız, bunun ne kadar zorlu olduğunu tahmin edebilirsiniz. Dondurma yemek ve Xbox’ında oyun oynamak gibi sıradan şeyleri seven Auggie aslında sadece sıra dışı yüzü olan, sıradan bir çocuk. Peki, yeni sınıf arka¬daşlarını, görünüşünün ardında kendisinin de onlar gibi olduğuna ikna edebilecek mi?
“Mucize aslında… tam bir mucize. Kendinize bir iyilik yapın ve bu kitabı okuyun; hayatınızı iyileştirecek.”
Nicholas Sparks, New York Times çoksatan yazarı
 “Cesaret ve gerçeklerle dolu Mucize, etrafımızı saran güzellikleri fark etmeyi anlatıyor. Auggie Pullman’a âşık olmamak imkânsız.”
Rebecca Stead, Newbery ödüllü yazar
“İlk kitaplar nadiren bu kadar etkileyicidir; okurların gözünü ve yüreğini açma gücüne sahip, nadide bir hikâye.”
Publishers Weekly
“Mucize, kocaman yürekli bir kitap… hepimizin nasıl kırılgan, kusurlu ve mükemmel güzellikte varlıklar olduğumuzu gösteriyor.”
Julia Alvarez

“Unutulmaz bir nezaket, cesaret ve mucizenin hikâyesi.”
Kirkus Reviews
“Mucize, sevgi, hüzün ve insan yaşamının değeri hakkında çok güzel bir hikâye. Okuduktan sonra daha iyi bir insan olmayı istememek mümkün değil.”
Patricia Reilly Giff, Newbery ödüllü yazar


(Tanıtım Bülteni)


Bir kitaba her zaman "bu kitap bana ne katar?", "dünya görüşümü nasıl değiştirir?" diye başlamak çok yorucu olmuyor mu?

Bu düşüncelere kanalize olmadan kendini kurgunun akışına kaptırma zevkine kapılmak... Ki zaten bu kitap da emin olun size minicik bir pırıltı olsa da bir şeyler katacak...

August yüzünde doğuştan fiziksel bozuklukla dünyaya gelmiş bir çocuk. Yıllar boyunca sayısız kere ameliyat geçirmesine, acı atlatmasına rağmen yüzünde hala "yamukluğa" sahip. Ailesi tarafından ne kadar sevilse de küçük çocukların farkında olmadan yaptığı acımasızlıklara, yetişkinlerin gözlerini kaçırması, gözlerini dikip bakması veya görmezden gelmeleriyle August'un kendini hep ucube hissetmesine neden olmuş. Bu yüzden 10 yaşına kadar annesinin yardımıyla evde eğitim görmesine rağmen artık ona yetersiz geldiği için gerçek bir okula başlaması gerekmekte. Zaten ilerleyen sayfalarda neler olacağını az çok kafamızda kurgulayabiliriz.


August'un yaşına göre zor şeylere maruz kaldığını düşünüyorum. Yaşının küçük olduğunu göz ardı edersem -her ne kadar kendinde bir sorun olduğunu kendisi düşünse de- başkalarının bu durumun farkında olduklarını bilmesi ve tepkilerine maruz kalması olayı onun açısından kat kat zorlaştırır.

Kitabı okurken duygulandığımı itiraf etmeliyim. Hayatımızın her saniyesinde bin bir şımarıklıkla sahip olduklarımızı yetersiz buluyoruz, şikayet edip daha fazlasını istiyoruz. Hep daha fazla, en güzeli olsun... Sahip olduklarımızla asla yetinmiyoruz. Sahip olduğumuz güzelliklere de şükretmiyoruz, kibirliyiz... Dış görünüşe önem veriyoruz. August'un durumu ya da benzerlikleri durumunda bizim nasıl davrandığımızı August anlatıyor, nasıl rahatsız edici davranışlar sergilediğimizi... İşte bu kitap bu yüzden önemli. Biz bu kitapta August'uz.

Onca ameliyata rağmen cesur kalan August,
Ailesine bağlı, hayata, arkadaşlarına küsmeyen August,
Çocuksuluğunu, masumluğunu içinde saklayan August,
Çok büyük sevgi, şefkate sahip August.

August ablasının gösterisinin sonunda insan ömrü boyunca bir defa ayakta alkışlanmalı diyor ve mezuniyetinde ayakta alkışlanıyor. Bu çok güzel bir ayrıntı bence ...

Kitabın akıcılığı sayesinde tahminimce bir kaç saatte bitirirsiniz.  Yazarın bu tip hassas bir konuya yaklaşımını,  anlatımını beğendim.

Puanım:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder